Herbenia

Čo určuje obsah kofeínu v čaji

Existuje veľa mylných názorov, čo sa týka kofeínu v čaji preto sa budem tejto téme venovať v nasledujúcom blogovom príspevku. Na úvod, ako už vieme, čaj pochádza z jediného druhu rastliny, ktorý sa volá Camellia Sinensis. Bylinné infúzie ako mäta, harmanček alebo rooibos nie sú zahrnuté v tejto skupine a neobsahujú kofeín. Z tohto pravidla existujú určité výnimky, napríklad Yerba Mate a Guayusa. Kvôli jednoduchosti sa zameriame iba na Camellia Sinensis.

Čo je kofeín

Kofeín je prírodný stimulant, ktorý sa nachádza v čaji. Je štrukturálne podobný adenozínu, neurotransmiteru, ktorý hrá dôležitú úlohu pri regulácii spánkových cyklov. Adenozín sa hromadí v priebehu dňa a vedie naše telá k odpočinku. Kofeín sa viaže na miesta receptorov adenozínu v mozgu, takže namiesto spomalenia sa cítime nabití energiou. Čiastočne zodpovedá aj za horké chute, ktoré sa v čaji nachádzajú.

Mýty a nedorozumenia

O kofeíne v čaji existuje veľa mýtov. Existuje veľa rôznych verzií, v ktorých je uvedený čierny čaj s najvyšším obsahom kofeínu a biely s najmenším obsahom kofeínu. Teraz už vieme, že veci nie sú také čierne a biele.

Tieto mylné predstavy o obsahu kofeínu v čaji pochádzajú z raných štúdií, ktoré sa uskutočňovali s použitím nekvalitných čajových vrecúšok alebo malého počtu vzoriek. V každej kategórii existuje veľa pôvodov a štýlov spracovania, takže nie je možné zovšeobecniť ich na základe niekoľkých druhov čajov. To predstavuje pre priemysel problém, pretože zákazníci požadujú tento druh informácií a aj sami výrobcovia nevedia na túto otázku konkrétne odpovedať. Pokiaľ nie je jednotlivá dávka čaju testovaná v laboratóriu, nie je možné vykonať presné meranie.

Aké faktory teda určujú obsah kofeínu v čaji? 

Zahŕňajú okrem iného:

  • Teplota vody
  • Čas lúhovania
  • Množstvo použitého listu
  • Odroda
  • Čas zberu
  • Časť vyťaženej čajovníkovej rastliny
  • Použitie hnojiva
  • Slnečné svetlo
  • Zrážky
  • Zmena podnebia
  • Umelé tienenie
  • Metóda spracovania

Upozorňujeme, že kategória čaju nie je faktorom v množstve obsahu kofeínu v čaji.

Je dôležité pochopiť, že obsah kofeínu v čaji môže na každého človeka pôsobiť inak. V čaji sa tiež nachádza veľa ďalších látok, ktoré ovplyvňujú náš mozog. Môže trvať nejaký čas, kým nájdete ten správny čaj, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Ak máte zdravotné ťažkosti, obráťte sa radšej na svojho lekára.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov