Herbenia

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov znamená „korenený čaj“. Ak ste už predtým mali závan masala chai, budete vedieť, že má príznačný názov, pretože srší korením.

História čaju Masala Chai

Odborníci na čaj si nie sú stopercentne istí, ako k čaju masala chai došlo, ale existuje veľa príbehov o jeho pôvode. Niektoré zaraďujú tvorbu masala chai pred viac ako 9 000 rokmi, zatiaľ čo iné majú konzervatívnejší počet 5 000 rokov. V každom prípade masala chai hrala v indickej spoločnosti obrovskú úlohu. Hovorí sa o ňom, že ho kráľ vytvoril ako ajurvédsky nápoj, čo znamená, že sa používal pre svoje liečivé vlastnosti.

Predchodcom čaju masala chai nie je ten, ktorý dnes poznáme. V skutočnosti vôbec nemal čajové lístky! Namiesto toho pozostávala iba zo zmesi korenia vrátane:

🙗 Škorica

🙗 Klinčeky

🙗 Kardamón

🙗 Ďumbier

🙗 Korenie

Ľudia ho pripravovali rôznymi spôsobmi, navyše ho z rôznych zdravotných dôvodov pili teplý alebo studený.

Čaj Masala Chai dnes

Čaj Chai je dnes obrovskou súčasťou indickej kultúry. Kamkoľvek pôjdete, uvidíte pouličných predavačov, ktorí predávajú tento chutný nápoj. Kedykoľvek navštívite miestnych Indov, zvyčajne vás privítajú šálkou chai.

Masala chai je tiež ústrednou súčasťou každodenného života. Nie je nezvyčajné vidieť Indov, ktorí pijú chai celý deň. V skutočnosti je to pre mnohých denný rituál s popoludňajším občerstvením.

Tento čaj je tiež veľmi populárny na celom svete. Z tohto dôvodu existujú malé zvraty v jeho príprave, ktoré do nej vložili rôzne regióny.

Dodáva energiu

Ako viete, masala chai má v sebe lístky čierneho čaju. Čierny čaj nemusí mať toľko kofeínu ako káva, čo je dobrá správa pre ľudí, ktorí sú naň citliví. Predpokladajte, že každá šálka bude mať okolo 25 mg kofeínu, čo je dosť na to,aby ste dostali dávku energie bez toho, aby sa vám triasli ruky alebo zrýchlila frekvencia srdca.

Môže to posilniť váš imunitný systém

Na korení je skvelé to, že nepridáva príchuť iba jedlu, ale aj nápojom a dokonca môže mať veľa zdravotných výhod. Napríklad škorica a klinček, ktoré nájdete v masale, môžu posilniť imunitný systém. Pomôže to v boji proti chorobám a infekciám.

Môže pomôcť pri zápaloch

Ďalším z mnoha prínosov korenín pre zdravie sú ich protizápalové vlastnosti. Takže ak máte boľavé kĺby alebo bolestivé kŕče, môže byť prospešné popíjať šálku čaju masala chai. Určite to stojí za vyskúšanie. Najhoršie, čo sa môže stať, je to, že ste mali teplú šálku čaju, ktorá poteší vaše chuťové bunky.

Pomáha pri nevoľnosti

Zázvor je silný koreň,ktorý môže zmierniť aj zápal. Okrem toho je známy ako skvelá bylina, ktorá pomáha pri gastrointestinálnych problémoch (GI). Presnejšie povedané, ľudia už po stáročia užívajú zázvorový čaj ako prostriedok proti nevoľnosti a zvracaniu. Pre niekoho vśak môže byť zázvorový čaj príliš silný a nepríjemný. Ak patríte práve k tejto skupine ľudí, potom môže byť masala chai fantastickou alternatívou. Je oveľa chutnejší a stále môžete využívať výhody zázvorovej sily proti nevoľnosti.

Môže pomôcť pri trávení

Čaj Masala chai vám môže skutočne pomôcť aj v tomto smere. Korenie v čaji pôsobí tak, aby váš GI trakt tvoril viac tráviacich enzýmov. Vďaka tomu pomôže lepšie stráviť jedlo a zníži nepríjemné problémy, ktoré by ste po jedle mohli mať.

Kardiovaskulárne choroby

Snáď v každej krajine na svete sú srdcové choroby špičkovým zabijakom. Takže ak sa snažíte aktívne chrániť zdravie vášho srdca, potom vám aj čaj z masaly môže prospievať.

Jedným z korenín používaných v masala chai je škorica. Štúdie preukázali, že toto korenie je veľmi účinné pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Môže tiež pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu a tiež zlepšiť celkové zdravie srdca.

Masala chai nie je pre každého. Pre ostatných je to získaná chuť. A pre zvyšok to je jednoducho čaj, bez ktorého nemôžu žiť. Nie ste zvedaví, ako tento čaj chutí? Potom je na čase vyskúšať masala chai. Bez ohľadu na to,aký naň získate názor, určite navždy zmení váš život

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov