Herbenia

Darjeeling čaj

Jednoducho povedané, čaj Darjeeling je čaj, ktorý sa pestuje v Indii na západe Bengálska v okrese Darjeeling. Tento čaj nesie meno podľa okresu, v ktorom sa pestuje, ale aj kvôli svojej výraznej aróme, komplexnej a ovocnej príchuti.

Dôležitú úlohu v jeho kvalite zohráva výška miesta, kde sa čaj pestuje. Pretože v Himalájach rastú čajové lístky pomaly a chlad im umožňuje vyvinúť komplexné príchute, ktoré sú jedinečné aj pre tento čaj.

História čaju Darjeeling

Pôvod indického čaju pochádza prevažne z britského kolonializmu na začiatku 19. storočia, pretože predtým čaj nebol plodným nápojom. Archibald Campbell, chirurg indickej lekárskej služby, zasadil semená čajovníkovej rastliny Camellia sinensis v Darjeelingu v roku 1841. Britská východoindická spoločnosť čoskoro začala pašovať viac rastlín a semien z Číny, aby uskutočnila experimenty na nových druhoch čaju.

Aj napriek tomu, že britský kolonializmus bol zvrhnutý, čaj v Darjeelingu sa pripravuje stále rovnakým spôsobom ako pred niekoľkými stovkami rokov. Majitelia fariem poskytujú svojim zamestnancom, ktorí žijú v záhradách, bývanie, vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť. Dnes je v prevádzke 87 čajových záhrad, ktoré zamestnávajú 52 000 pracovníkov. Počas sezóny trhania čaju zamestnajú ďalších 15 000 pracovníkov, aby držali krok s dopytom.

Výhody čaju Darjeeling

Teraz, keď poznáte britský a čínsky pôvod čaju Darjeeling, existuje veľa výhod, ktoré vám môžu pomôcť. Čaj Darjeeling má rovnaké zdravotné benefity ako iné čierne čaje.

Vysoký obsah antioxidantov

U čaju Darjeeling sú pozoruhodné antioxidanty, ktoré sú schopné pomôcť spomaliť proces starnutia a tiež znížiť alebo neutralizovať voľné radikály. Tieto voľné radikály sa vyvíjajú počas trávenia alebo v našich orgánoch, keď sme vystavení pôsobeniu určitých toxických zlúčenín.

Napomáha hustote kostí

Pravidelné pitie čierneho čaju napomáha zvýšenej hustote kostí a tak chráni pred osteoporózou. Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že ľudia musia vypiť iba tri šálky denne, aby sa znížilo riziko krehkých kostí. 

Príprava čaju Darjeeling

Teraz, keď poznáte históriu a prednosti čaju Darjeeling, vás naučíme, ako ho správne pripraviť. Čaj, ktorý sa varí príliš dlho alebo zalieva príliš horúcou vodou, môže byť horký. Ak ste čaj Darjeeling nikdy predtým neskúšali, môže to negatívne ovplyvniť váš dojem z neho skôr, ako ste ho vôbec ochutnali.

Priveďte vodu do varu a potom ju zložte zo sporáka, aby trochu odstála. Na šálku budete potrebovať približne dve čajové lyžičky listov. Uistite sa, že používate infúzor, ktorý umožňuje dostatočný prietok vody medzi listami. Lístky lúhujte približne tri až päť minút.

Príchuť, ktorá obstojí v skúške času

Teraz, keď sme odpovedali na otázku „čo je čaj Darjeeling“, dúfame, že viac oceníte tento jedinečný a svieži čaj. Jeho aróma a komplexná ovocná príchuť sú vhodné pre každú dennú alebo nočnú dobu a môžu vám slúžiť na spríjemnenie vášho dňa.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov