Herbenia

historia-cajnikov

História čajníkov

Môže to vyzerať, akoby čajníky existovali aspoň tak dlho ako samotný čaj, ale v skutočnosti to tak nie je. Všetci ich používame, ale viete, kedy naozaj vznikli? Poďme trochu hlbšie do histórie čajníkov.

História čajníka – dynastia Song to Dynasty Ming

Napriek tomu, že čajníky asi nemuseli existovať, ich dizajn je stále dosť starý. Musíme sa pozrieť na históriu čínskeho čaju, aby sme sa dozvedeli viac o samotných čajníkoch. Čajové listy už od samého začiatku formovali potrebu namáčania.

Počas dynastie Song (960-1279) neboli čajové listy spracované tak, ako sú dnes. Listy boli dusené, mleté a formované do tehál. Na prípravu čaju sa kúsky tehly odlomili a uvarili vo varných nádobách. O niečo neskôr počas tohto obdobia bol čaj rozdrvený na práškovú formu a šľahaný, rovnako ako matcha. Pretože listy boli buď uvarené alebo šľahané, nádoba podobná čajovej kanvici nebola potrebná. Porcelán bol vynájdený v dynastii Tang (618 – 907) a bol z veľkej časti materiálom využívaným na výrobu šálok a misiek používaných na čaj, ale čajníky ako také sa ešte nepoužívali.

Možno si myslíte, že ste čajniky z tohto obdobia videli v knihách alebo múzeách, ale toto boli s najväčšou pravdepodobnosťou veže resp.nádoby používané na vodu alebo víno. Tvar týchto nádob však neskôr zohral dôležitú úlohu.

Zdá sa, že kanvica bola vytvorená počas dynastie Ming (1368-1644), keď zmeny v spôsobe spracovania čaju viedli k máčaniu sypaného čaju. Výroba čaju v horách Wuyi použila novú metódu, ktorú vytvorili mnísi Songluo. Po mnohých pokusoch a omyloch sa zrodili polooxidované čaje oolong. Listy čaju potrebovali nádobu na jemné varenie, aby sa extraktovala správna chuť čaju. Vďaka tejto nevyhnutnosti sa zrodil čajník.

História čajníka – západná Európa a ďalej

Keď sa čínsky porcelán začal vydávať na cestu do európskych krajín, Európania sa nemohli toho krásneho porcelánu nasýiť. Pretekali sa o to, ako si vytvoriť svoj vlastný porcelán, čo nakoniec viedlo k navrhovaniu čajníkov a iného čajového riadu. Nádoby pôvodne vyvážané do Európy boli malé s rovnými hubicami, podobné štýlom Yixing. Veľké porcelánové a strieborné štýly, ktoré vidíme i dnes, prišli oveľa neskôr, keď sa pitie čaju stalo súčasťou európskeho životného štýlu.

Takže, ak si nabudúce budete vychutnávať šálku čaju z vášho obľúbeného čajníka, porozmýšľajte nad tým, ako sa vyvinul a odkiaľ skutočne prišiel.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov