Herbenia

Je čaj organický?

Organické je určite štítok, ktorý stojí za zváženie. Jednoducho povedané, organické znamená, že sa niečo pestuje bez použitia chemických pesticídov alebo hnojív a bez genetickej modifikácie. Z toho je zrejmé, že organické látky by boli tou najlepšou voľbou pre zdravie, celkovú duševnú a fyzickú pohodu. Ale je to tak? V tomto príspevku sa pozrieme na vzťah medzi čajom a označením organický.

Čo je potrebné pre certifikáciu ‘organický’

Aby sa dokázalo, že čaj je organický, je potrebná dobrovoľná certifikácia. V Európskej únii a teda aj na Slovensku sa to deje pomocou certifikovanej organickej značky BIO, ktorá zaručuje, že akýkoľvek čaj s týmto označením dodržiava ekologické predpisy, a to tak na zemi, kde sa čaj pestuje, ako aj počas celého procesu, pričom sa každoročne testuje, či predpisy sa stále dodržiavajú. Nielen, že sa organické látky považujú za lepšie pre vaše zdravie, ale sú lepšie aj pre životné prostredie, pretože zabraňujú kontaminácii pesticídmi.

Chutí organický čaj lepšie?

Chuť je jednou z prvých vecí, na ktoré myslíme pri šálke čaju. Poďme sa teda pozrieť na to, ako čaj získava svoju príchuť: je to z fytochemikálií, ktoré obsahujú. Pretože sa organické rastliny musia prirodzene brániť proti škodcom, môžu sa tieto fytochemikálie hromadiť, čo môže viesť k silnejšej príchuti. Najchutnejší čaj pochádza z rastlín, ktoré majú povolené dozrievanie prirodzeným tempom a budujú si tak svoju príchuť. Tradičné poľnohospodárske metódy umožňujú aj tento proces dozrievania. Sú povolené len pri pestovaní ekologických rastlín a preto bio čaje môžu oveľa lepšie chutiť. Ďalšia vec, ktorú musíme mať na pamäti, je to, kde sa rastlina pestuje. Rastlina pestovaná v prírodnom prostredí bude s väčšou pravdepodobnosťou chutnejšia. Preto ide skôr o to, ako a kde sa pestujú prísady do čajov, než iba o bio označenie.

Oplatí sa kupovať organický čaj?

Výhody BIO teda organického sú jasné. Organický čaj neobsahuje chemické pesticídy a hnojivá, ktoré môžu pôsobiť rušivo na hormóny a endokrinný systém. Ale aj keď je niečo certifikované ako organické, stále môže obsahovať určité zvyšky pesticíd a to čisto z prírodného hľadiska. Je to napríklad odtok vody či smer vetra. A aj keď čaj nemá certifikovanú BIO značku, neznamená to, že sa pestuje pomocou nebezpečných metód. Označenie „ekologický“ je veľmi nákladné, mnoho menších čajových fariem a spoločností používajúcich bezpečné pestovateľské metódy si túto certifikáciu nemôže dovoliť, hoci ponúkajú čistý čaj.

Namiesto toho, aby ste sa pozerali len na organické látky vo vašej šálke, sa môžete dozvedieť ešte viac o tom, ako sa váš čaj pestuje, a to tak, že sa dozviete, ako ho spoločnosť produkuje, spracováva a mieša.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov