Pestovaný zväčša na ázijskom kontinente, čaj bol a stále je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života v mnohých kultúrach. Je to go-to drink. Aj keď čaj pravdepodobne pochádza z Číny, jeho šírenie smerom na západ bolo pozoruhodné a dá sa naň pozerať nespočetným spôsobom. Rôzne krajiny prispôsobili čaj svojej kultúre a transformovali ho do niečoho, čo je pre nich jedinečné. Tu je ukážka rozmanitých rituálov pitia čaju po celom svete.
Príchod čaju v Číne
Čaj, ktorý objavil čínsky cisár asi v roku 2000 pred naším letopočtom, bol a je najžiadanejším nápojom v Číne. Bol pôvodne určený na lekárske účely, až neskôr sa začal používať ako osviežujúci nápoj. Čaj si v čínskej kultúre vždy udržiaval ústredné postavenie, pretože sa používa aj pri rituáloch a obradoch. Kedysi jediný výrobca a vývozca čaju, si dnes Čína drží pozíciu jedného z najlepších výrobcov čaju na svete.
Čajové obrady v Japonsku
„Thé“, ako sa to píše vo francúzštine, sa stalo v krajine bežným javom po zavedení kráľom Ľudovítom XIV. Dnes je popularita čaju vo Francúzsku evidentná v jeho prítomnosti pri všetkých príležitostiach, jednoduchých ale aj veľkolepých, a vo všetkom medzi tým. Mestské oblasti krajiny sú domovom mnohých čajovní, ktoré prosperujú z „francúzskeho umenia čaju“. Čaj je tu spoločníkom vynikajúceho francúzskeho pečiva, ktorého výroba je sama o sebe umením. Kombinácia týchto dvoch dáva Francúzsku jedinečnú čajovú kultúru.
Vysoký a nízky čaj vo Veľkej Británii
Okrem Číny sú najväčšími spotrebiteľmi čaju Spojené kráľovstvo a Írsko. Mimochodom, práve Čína ako prvá priviezla čaj do Anglicka prostredníctvom holandskej Východoindickej spoločnosti v 17. storočí. Koncept vysokého a nízkeho čaju v Anglicku má korene v histórii vyučovania. „Low“ čaj, ktorý sa pil o 16:00, sa podával v domoch vyšších tried, zatiaľ čo čaj „High“ sa podával v domácnostiach strednej a nižšej triedy o 17:00 – 18:00. Medzi populárne čajové zmesi vo Veľkej Británii patria zmes Anglické raňajky a Earl Grey.