Herbenia

Ľadový čaj: Leto v pohári

Teraz, keď konečne prestalo snežiť, letný slnovrat sa neúprosne blíži a teploty pomaly stúpajú, sa dostávame k chladnejším nápojom, ktoré sú skvelým a osviežujúcim nápadom na leto. Práve čaj sa na to dokonale hodí a ľadový čaj, skutočne americký vynález, je ako leto v pohári. História je zaujímavá a má dosť sladký príbeh.

Tradícia hovorí, že ľadový čaj bol vynájdený na svetovej výstave v roku 1904 v St. Louis. Nie je to celkom presné. Ľadový čaj sa prvýkrát podával v Južnej Karolíne (kde žila jediná kolónia, ktorá komerčne pestovala čajovník) na začiatku 19. storočia. Základom tohto nápoja bol studený zelený čaj, ktorý bol často obohatený o výraznú chuť alkoholu. 

Prvý recept na sladký čaj bol prvýkrát publikovaný približne v roku 1879 v komunitnej kuchárskej knihe s názvom „Pomoc v domácnosti v Starej Virgínii“. Ľadový čaj bol na juhu obľúbeným osviežením v teplom počasí a stále si drží tento trend aj v súčasnosti.

Vývoj

Priaznivci moderného čaju konzumujú tento populárny nápoj vyrobený z čierneho čaju, zeleného čaju, bylinných zmesí alebo z čajov vylúhovaných ovocím.

Sladký čaj je nápoj popularizovaný najmä v južných štátoch. Cukor sa pridáva do vareného čierneho čaju, zatiaľ čo voda je horúca, aby sa cukor rozpustil. Po vyluhovaní sa čajové vrecúška vyberú a čaj sa naleje na ľad. Spolu s týmto nápojom sa často podáva plátok citróna.

Keď si objednávate ľadový čaj na väčšine miest mimo Juhu, počítajte s tým, že budete piť nesladený čierny čaj. Aj keď dnes sa svet ľadového čaju vyvinul tak, aby zahŕňal mnoho rozmanitých a vzrušujúcich chutí. 

Aký čaj by ste mali vyskúšať?

Chuť ľadového čaju pochádza zo samotných čajových lístkov čierneho, zeleného a bieleho, bylinkového čaju, čaju rooibos, Pu-erh a chai. Toto sú niektoré z najobľúbenejších možností.

Odporúčame si vybrať čajové lístky, ktoré sú starostlivo pestované, zberané a sušené. Organické čaje sú najlepšou voľbou, ak sa chcete vyhnúť syntetickým hnojivám a pesticídam. Výsledkom postupov používaných pri pestovaní organického čaju je lepšia chuť a celková výživa. 

Osviežujúce nápoje z ovocia

Ovocné čaje sú obľúbené u všetkých vekových kategórií a mnohé majú prírodnú sladkosť. Vyskúšajte malinový, marakujový, broskyňový, pomarančový čaj alebo pridajte do svojho zeleného čaju kokosovú vodu s bazalkou alebo mätou.

Vybraný čaj alebo čajovú zmes, varte a podávajte tak, ako je, alebo pridajte sladidlo v podobe medu, Stevie, sirupu, kokosového či trstinového cukru. Ak sa chcete vyhnúť sladidlám akéhokoľvek druhu, škorica, citrusová kôra a jemne macerovaná mäta alebo zázvor dodajú nádych sladkosti vášmu nápoju.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov