Herbenia

Sedem čajov z Indie, ktoré by ste mali určite ochutnať

Čaj je druhým najkonzumovanejším nápojom na svete; prvým je voda. Čo začalo ako prastará tradícia v juhozápadnej Číne v roku 27 pred naším letopočtom, prinieslo jedinečné príchute a rôzne tradície z celého sveta. Dnes je India po Číne druhým najväčším producentom čaju na svete. Je tiež najväčším spotrebiteľom čaju, kde sa 70 percent vyrobeného čaju spotrebuje len v samotnej Indii. Tento upokojujúci, zdravý a ľahko vyrobiteľný nápoj sa pripravuje rôznymi spôsobmi po celom svete. Existujú aj rôzne druhy čaju. Zostavili sme zoznam mnohých spôsobov, ako sa navzájom líšia čaje z Indie.

Assam

Tento svižný a sladový čierny čaj pochádza z indického štátu Assam, najväčšej oblasti pestovania čaju na svete. Čaje a zmesi Assam sú populárne po celom svete ako raňajkové čaje. Zatiaľ čo írske raňajkové čaje sa zvyčajne skladajú z malých čajových listov Assam, anglické raňajkové čaje sú zvyčajne zmesou čiernych čajov vrátane listov Assam. Na rozdiel od čajov Darjeeling a Nilgiri, ktoré rastú na vrchoch, je čaj Assam zasadený v nížinách v blízkosti rieky Brahmaputra – čo prispieva k jeho výraznej sladovej chuti.

Čaj Kangra

Čaj pochádzajúci z oblasti Kangra v Himachal Pradesh patril kedysi medzi najkvalitnejšie indické čaje. Aj keď je čaj Kangra menej známy ako iné čaje s nižšou úrovňou produkcie, pomaly sa oživuje v nádeji, že znovu objaví svoju niekdajšiu slávu. Čaj Kangra, ktorý je k dispozícii ako zelený a čierny čaj, je jedinečne voňavý s výraznou zemitou chuťou.

Darjeeling

Čaj Darjeeling, známy ako „šampanské čajov“, pochádza z najsevernejšieho okresu štátu Západné Bengálsko. Čaj Darjeeling, ktorý sa predáva predovšetkým ako čierny čaj, je tiež dostupný ako zelený, biely čaj a čaj Oolong. Čaje Darjeeling sú väčšinou jemné, s výraznou kvetinovou chuťou a sú nesmierne populárne nielen v Indii, ale aj na celom svete.

Nilgiri

Tento tmavý, silný a intenzívne aromatický čaj pochádza z plantáží v južnej časti pohoria Western Ghats, ktoré sa rozprestiera v štátoch Tamil Nadu a Kerala. Čaj Nilgiri, ktorý sa často používa v zmesiach, je vďaka svojej bohatej chuti jedným z najpopulárnejších vývozov kofeínu v Indii.

Kashmiri Kahwa

Kahwa, tradičná príprava korenistého zeleného čaju, ktorý si môžete vychutnať, ak sa nachádzate v najsevernejšom indickom štáte Džammú a Kašmír. Tento čaj, ktorý je nesmierne populárny aj v strednej Ázii, Afganistane a Pakistane, sa pripravuje varením listov zeleného čaju s rôznymi koreninami vrátane šafranu, škorice a kardamónu.

Noon Chai

Ďalším populárnym nápojom je tkz. kašmírsky čaj, Noon Chai alebo Sheer Chai. Je väčšinou známy tým, že má výrazne ružovú farbu. Tento čaj sa pripravuje varením čajových lístkov spolu s kardamónom a sódou bikarbónou, kým sa nedosiahne žiarivo ružová farba. Tento čaj sa zvyčajne dochucuje mliekom a soľou.

Gur Gur Chai

Gur Gur Chai alebo maslový čaj je obľúbený vo viacerých himalájskych regiónoch vrátane indických oblastí Ladakhu a Sikkimu. Tento hustý a krémový čaj, vyrobený z čajových lístkov, jakavčieho masla (poz. jak je zviera podobné turovi domácemu) a soli, poskytuje kalorickú energiu potrebnú na prežitie vo vysokých nadmorských výškach. Tento čaj, ktorý je k dispozícii aj s kravským maslom, sa dodáva v malých šálkach, ktoré sa veľmi rýchlo a ľahko dolievajú.

Ďalšie články

masala-chai

Masala Chai

Čaj Masala chai je druh čierneho čaju. Svoje korene má v Indii, kde tento názov